Ferrari F40




Unul din cele mai cunoscute supercaruri din toate timpurile, Ferrari F40, continua sa uimeasca prin aspectul si performanta sa chiar si dupa doua decenii de la aparitia sa pe piata masinilor exotice.
F40 a fost lansat in anul 1987, ca un raspuns din partea companiei conduse de Enzo Ferrari la modelul Countach, lansat de Lamborghini si Porsche 959. Numele este dat de aniversarea a 40 de ani de existenta Ferrari, impliniti odata cu lansarea modelului. Ulterior, succesorul F50 poarta numele datorita aniversarii de 50 de ani.
Modelul F40 este un adevarat supercar, cu motor central si tractiune spate, produs in fabrica de la Maranello intre 1987 - 1992. Timp de 3 ani din momentul lansarii, a fost numita cea mai puternica masina street-legal, detinand recordul la viteza de top cu 324 km/h. Ulterior, masina a dat dovada ca poate atinge si o viteza incredibila de 364 km/h. F40 datoreaza performantele sale mai multor factori, printre care motorul, greutatea si aerodinamica.
Motor si transmisie
F40 are un motor de 3 litri (2936 cc), V8, cu bloc si pistoane din aliaj usor, montat longitudinal, in spatele celor doua scaune. Puterea de 478 cp este data de cele doua turbine IHI gemene (twin-turbo), dar si unui sistem de racire a aerului cu intercoolere Behr. Transmisia este in 5 trepte, manuala, cu ambreiaj dublu disc, dar si cu autoblocant ZF LSD (limited slip differential).
Aerodinamica
Tehnicienii de la Ferrari probabil s-au gandit cel mai mult la acest aspect, cand au proiectat F40-ul. La finalul multor teste in tunelul aerodinamic, au reusit sa creeze o masina cu un coeficient foarte scazut, de doar 0.34. Aceasta performanta s-a realizat scazand suprafata frontala de contact cu aerul, apeland la faruri escamotabile, podea dreapta sub masina pe toata suprafata caroseriei, mai putin a motorului, prize mari de aer pentru racirea intercooler-elor, dar si un eleron urias, al carui scop este stabilitatea si forta de apasare la viteze mari.

0 comments: